donderdag 3 april 2014

"Word ik gebeten door een aap?" en "SSB, ja of nee?"

Veel vragen houden ons bezig deze laatste weken voor vertrek en gelukkig hebben we ook al een hoop antwoorden. Een vraag die we iedere keer dachten beantwoord te hebben, kroop toch weer terug op onze 'to-do lijst': "Wel of geen SSB?"

Voor de niet-vertrekkers: met een SSB zender en ontvanger is het mogelijk op lange afstanden tegen lage kosten contact te houden met andere schepen, berichten te versturen, te ontvangen en weerkaarten binnen te halen. Waarom zou je dat niet willen?

Naast de voordelen zijn er ook een hoop nadelen: de kosten voor aanschaf zijn hoog, de installatie ingewikkeld, het energieverbruik hoog, het zijn weer extra kilo's die mee moeten, het gebruiksgemak kan beter en er is een diploma voor nodig... Dus bleef de vraag: "Gaat de SSB nu wel of niet mee?"


Uiteindelijk nemen we hem niet mee. Het kost te veel energie, zowel om het te gebruiken, als om het te installeren. Eenzelfde energiezuinig alternatief hebben we nog niet gevonden. Wel meerdere mogelijkheden, waarmee we uiteindelijk hetzelfde bereiken. Wat zou het fijn zijn als er één apparaat op de markt komt, waarmee je wereldwijd kan bellen, weerkaarten binnen kan halen, berichten kan sturen en ontvangen, een noodsignaal met gps kan activeren, digitaal op een kaart de voortgang vast kan leggen en je familie en vrienden met één druk op de knop midden op de oceaan kan laten weten dat "alles ok is". Gat in de markt, zeggen wij.

De tweede vraag was iets makkelijker beantwoord. Voor de reis ontvangen we een cocktail van inentingen met als punten van twijfel: "Wel of geen Malaria tabletten mee?" en "Hoe groot is de kans dat ik gebeten word door een hond,aap of vleermuis?" De behandelend arts gaf uitkomst:"Als je mijn dochter was, zou ik je aanraden je wel in te laten enten en je kan voor een week malariapillen mee nemen voor de zekerheid." Weer een vraag beantwoord.

1 opmerking: