dinsdag 23 september 2014

Snippers

Verspreid over de boot liggen meerdere stukjes blog. Bulletpoints over ons leven aan boord, het feit dat we al enige tijd geen kakkerlak meer hebben gezien, anekdotes van verschillende momenten en de ongekende vriendelijkheid van de Portugezen.

(...) iets over de wind. Die komt uit de tegenovergestelde richting van wat "normaal" is in deze tijd van het jaar. Over 10 dagen voor anker hebben we nog iets staan, dat we elkaar dan nog steeds niet zat zijn! Of is dat te cheasy? Daarnaast is het leuk om, na onze vorige blog, nu de kant van het reizen te laten zien waar we zo van genieten. Anders beginnen jullie je nog zorgen te maken. 

(...) Obrigada, Obrigado! We zijn nog niet eerder in een land geweest, waar de mensen zo vriendelijk zijn, terwijl we slechts één woord van hun taal spreken. De onbekende "ois" en "shj" klanken toveren onze handen en voeten naar buiten. Zo zijn we toch in gesprek of we nu in de winkel, op straat of bij de bakker zijn. En het resulteert in een gratis film, veel kleine koffietjes en twee keer een onverwachte lift!

(...) Porto en Lissabon, 'weekendje weg' locaties bij uitstek voor veel Nederlanders, merken we als de gezinnen, jaarclubs en verliefde stelletjes elkaar op iedere straathoek passeren. Ook wij doen mee en hoppen over de bruggen en steile straten, waarbij we in aantrekkelijke barretjes belanden om tussen de locals "caffè" te drinken, we eten verse vis, gaan uitgebreid lunchen en drinken koude biertjes op het terras. Hmmm... hoe lekker kan het leven zijn? Het herinnert ons weer even aan ons "vorige" yuppenbestaan.

(...) gewapend met een foto van zijn beste coupe gaat Menno een Portugees kapperszaakje binnen. Twee kapsters zijn luid pratend twee klanten een 'coupje kleiner' aan het maken. Nog net voor sluitingstijd is Menno aan de beurt. Luid roddelend over 'ene Patricia' wordt Menno, onder veel handgebaren en af en toe de schaar wegsmijtend, geknipt. Een beetje beduusd stapt hij met een kapsel dat als twee druppels water op de foto lijkt het zaakje weer uit.

(...) nemen we plaats in de grote zaal. Voor ons een jury van Portugese bruin gebrande gezichten getooid met blonde lokken of grijzende slapen. We verstaan er niets van maar kunnen concluderen uit de begeleidende foto's dat ze iets vertellen over de surfgeschiedenis van Peniche. Ze praten zo geanimeerd dat we aan onze stoel gekluisterd blijven zitten. Ze geven elkaar al schouderkloppend wisselend het woord en maken voortdurend grappen waar het complete Portugese publiek om dubbel ligt. Zo natuurlijk presenteren? Nog niet vaak gezien!

(...) de beginselen van het 'dolce far niente', voor anker, niet weten welke dag het is, slenteren, surfen, sporten, WiFi bij de Mc Donald's, Zweedse balletjes bij de IKEA, lezen, film kijken, uitzoeken waar we heen gaan met tegenwind, boodschappen doen, koken, gastvrij ontvangen worden door de Volonté op hun boot, wassen bij een 24uur shopje, reizen met ons varende huis, vrij om te gaan en staan waar we willen, als het weer het toe laat, komen we samen op de mooiste plekjes... :)!

Meer foto's ter illustratie zijn te vinden op onze Windoversea facebookpage.Geen opmerkingen:

Een reactie posten