maandag 4 januari 2016

Vrijheid in een doosje"Kunnen wij dat nog wel? In zes weken het Noorder én Zuidereiland van Nieuw-Zeeland afstruinen en leven ónder een temperatuur van 30 graden?" Wij vroegen het ons sterk af, maar besloten vol goede moed vers vanuit het vliegtuig links de weg op te rijden. 

Tot onze verbazing was het vrij makkelijk om van een gemiddeld eerste eilandversnelling over te schakelen naar een roadtrip in zijn vijf. We worden al snel aangetrokken door afgelegen campings, verlaten stranden en hoge kliffen. Nu wordt het in Nieuw-Zeeland niet van je verwacht dat je het daar bij laat. Er zijn namelijk vele activiteiten op de route, die een "once in een lifetime experience" zijn. En die wil je niet missen, toch?

Mijn marketing en communicatie achtergrond ging mee op reis en dat was soms best een uitdaging. Want hoe vindt je balans in 'online communiceren', als je juist een 'offline leven' wil ervaren? Iets waar ze in Nieuw-Zeeland volgens mij ook naar op zoek zijn. Langs de weg staan borden met: "Mis vooral niet onze beroemde bloemenmandjes, onze gigantische kiwi of een huizenhoog schaap! Deze puurheid der natuur kan u bezoeken per quad, snelle jetboat of helikopter!"

Natuurlijk heb je zelf de keuze of je al dan niet af slaat, maar dat doet af aan de prachtige natuurbeleving die je er verwacht. Verwachtingen, al weer zoiets wat je meeneemt op reis! Ondanks dat Nieuw-Zeeland niet boven onze verwachtingen uitsteeg heeft het toch een plekje veroverd in mijn hart. Waardoor komt dat dan?

Allereerst de mensen. Vanaf dag één ben ik verkocht. Of het nu in de rij van de kassa is, in de bus of ergens midden in de natuur, mensen maken een praatje en nemen daar de tijd voor. Daar wordt vervolgens door 'wachtenden' niet geïrriteerd op gereageerd. Sterker nog, die praten vaak gezellig mee! Dat is soms best een beetje kneuterig, net als het nieuws, waarbij over de ezel die verderop op de weg staat wordt bericht, maar vooral verademend ten opzichte van het wereldnieuws. Alhoewel ik het niet zo intellectueel van mezelf vindt, heb ik het wereldnieuws 1,5 jaar lang niet gemist.

En dan toch de natuur. De fjorden, de besneeuwde bergtoppen, de zee, de steden en de stranden, alles is afzonderlijk in Europa mooier, maar in Nieuw-Zeeland ligt alles bij elkaar. Op een dag kan je al het bovenstaande bezoeken over een provinciaalse landweg, waarbij je weinig verkeer tegenkomt. En dat is bijzonder!

En tot slot kan alles in Nieuw-Zeeland, mits je je aan de regels houdt en dat voelt vrij en vertrouwd Nederlands aan. Net als de zwart-wit geblokte koeien en de Nederlandse oma, die iedere Nieuw-Zeelander lijkt te hebben. Na zo lang weg te zijn uit Nederland ga je bepaalde dingen meer waarderen. Zo ben ik meer dan eens fan van het koningshuis en vind ik de kersttoespraak van Zijne Majesteit inspirerend. "Geloof in de vrijheid," zegt hij.

Dus dat wens ik dan ook voor 2016: Vrijheid. Kant en klaar in een doosje. Voor iedereen. Niet om open te maken, maar gewoon om ergens in een hoekje neer te zetten, zodat je weet dat het altijd ergens is. Ongetwijfeld binnenkort te koop in Nieuw-Zeeland…
Benieuwd naar de rest van de foto's? Kijk hier.

2 opmerkingen:

  1. ik heb net het doosje vrijheid geopend toen ik naar jullie fotos keek :) nu moet ik het even weer terug in de kast stellem om de volgende twee uurtjes nog even te werken, maar het is altijd goed om te hebben :)
    heel veel success voor 2016, waar jullie ook eindigen!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat leuk om te horen! Jullie ook heel veel moois dit nieuwe jaar... Wie weet weer met zijn twee op een bootje op het meer van Genève? Liefs!

    BeantwoordenVerwijderen